1-Beynimiz renkleri sever:
Renkler hatırlamayı kolaylaştırır.Renkli kalemler,kağıtlar,dosyalar,klasörler kullanın.Renki kalemle yazılmış notlarınızı daha iyi hatırlarsınız.
2-Beynimiz mola vermeyi sever:
Bir yetişkinin beyni yaklasık 25 dk. boyunca konsantrasyonunu korur.Daha sonra dikkat dağılmaya,öğrenme güçleşmeye başlar.
20-30 dk. çalışma süresinden sonra 10 dk. mola verin.Bu arada saçlarınızı tarayın,masanızı silin yada benzer şeyler yapın.Geri döndüğünüzde kendinizi öğrenmeye hazır hissedeceksiniz.
3-Beynimiz dinlenmeyi sever:
Daha hızlı öğrenmek ve öğrendiklerinizi unutmamak için beynin dinlenmeye ihtiyacı vardır.Eğer beyninizin yorgun olduğunu hissediyorsanız 20 dk. kadar uyuyun.Aksi takdirde yorgun zihinle öğrenmek için boşa kürek sallarsınız.
4-Beynimiz kaliteli besinleri sever:
Beynimiz motora benzer;yakıta ihtiyacı vardır.porsche marka arabanıza(eğer varsa) kirli yakıt koymazsınız,öyle değil mi? O halde şuna emin olun ki beyniniz bir porsche'dan yada bir Ferrari'den çok daha kıymetli ve çok daha komplike bir mekanizmadır.Bu yüzden ona çok iyi bakmalı,en iyi yakıtı vermelisiniz.Yapay gıdalar,aburcuburlar,kimyasal madde içeren yiyecekler bedenimizede beynimizede zarar verir.Ayrıca yakın bir süre önce İngilterede yapılan bir araştırma yediklerimizin IQ düzeyimize etki ettiğini ortaya çıkardı.
5-Beynimiz suyu sever:
Beynimiz bir elektrokimyasal aktivite denizidir.Elektrokimyasal maddeler suda daha iyi hareket geçer.
Bu yüzden vücudumuz dolayısıyla beynimiz susuz kaldığında konsantrasyonumuz dağılır. Bu nedenle yeterli miktarda su için.(Meyve suları,asitli içecekler,çay,kahve... suyun yerini tutmaz)Aynı zamanda baş ağrılarının büyük bir kısmı da vücudun susuz kalmasından kaynaklanır.
6-Beynimiz soruları sever:
Sınıfta,iç yerinde,evde yada herhangi bir mekanda bir soruyla karşılaştığımız zaman beynimiz otamatik olarak cevabı aramaya başlar;bu da öğrenmeyi hızlandırır.Evden çıkmadan önce bir zeka sorusu okuyup yolda bunun cevabını bulmaya çalışabilirsiniz mesela.Harika bir beyin egzersizi olur.
7-Beynimiz günün belirli saatlerini sever:
Bedenimizin ve beynimizin belirli bir ritim döngüsü vardır.Günün bazı saatlerinde daha dikkatli ve uyanık oluruz.Eğer dikkatinizin en yüksek düzeyde olduğu dönemde öğrenme çalışmaları yaparsanız daha etkili olur.
Bu saatleri belirlemek size kalıyor.Kendinizi izleyin ve hangi zamanlarda daha kolay konsantre olduğunuzu,hangi sattlerde de bunda zorlandığınızı belirleyin
8-Beynimiz dik oturuşu sever:
Beynimiz ve bedenimiz sürekli iletişim halindededir.Eğer bir şey öğrenirken kambur oturursanız , bu beyninize "önemli değil" mesajını gönderir.
Bu mesajı alan beyin öğrendiğiniz şeye önem vermez ve dikkat etmes.Bu nedenle öğrenme esnasında dik oturun ve ileri bakın.Bu zihninizi uyanık tutmaya yardımcı olacaktır.
9-Beynimiz kokuları sever:
Beyninizi uyarmak için aromaterapiden yararlanabilirsiniz.Nane,limon,tarçın ya da lovanta kokusu harika bir tercih olacaktır.
10-Beynimiz oksijeni sever:
Dışarı çıkın ve temiz hava alın.Odanızı sık sık havalandırın.Hiç olmazsa haftada bir kez oksijeni bol ormanlık bir yere gidin.
11-Beynimiz geniş mekanları sever:
Beynimizin geniş ve ferah yerlere ihtiyacı vardır.Dar mekanlarda yeni şeyler öğrenmek zordur.Çalıştığınız odayı geniş tutun,nispeten küçük bir odanız varsa fazla eşyayla boğmayarak görüş alanınızı genişletin
12-Beynimiz düzeni ve tertibi sever:,
Beynimizin düzenli mekanlara ihtiyacı vardır.Araştırmalar gösteriyorki tertipli ve düzenli gören ve düzenli tutması öğretilen çocu,k dış dünyasını model olarak iç dünyasınıda organize etmeyi öğrenir.Bilgileri organize bir şekilde yerleştirilmiş beyinde ise hatırlama daha hızlı gerçekleşir.
13-Beyin stressiz yaşamayı sever:
Bilgileri kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarmadan sorumlu beyin bölgemiz olan hipokampusun hücreleri, stresin tetiklediği kortizol hormonu tarafından yıkıma uğrar.Yani stres hafızayı etkiler.Bu yüzden stresi minimize etmeye çalışın.Spor yapın, size keyif veren aktivitelere katılın.
14-Beynimiz pozitif düşünceyi sever:
Siz ona söyleyene kadar beynimiz neyi yapamayacağını bilemez.Ona neler fısıldıyorsunuz?İç konuşmalarınız dinleyin.Negatif düşünce ve sözlerden uzak durun.Hatta bunları kendinize yasaklayın.Negetifif ifadeleri pozitif ifadelerle ve cesaret verici sözlerle değiş-tokuş edin.
15-Beynimiz egzersizi sever:
Beynimiz vücut kaslarımız gibidir.Her yaşta eğitilip güçlendirilebilir.Bunun aksi için hiçbir bahane kabul etmez.Beyninize patates çuvalı muamelesi yapmayın.Profesyonel atletler her gün pratik yaparlar. siz de beyninize egzersiz yaptırın.İlginç şeyler okuyun,bulmaca çözün,beynin sırlarını öğrenin...